Bedömningsuppgifter i källkritik

källkritik, samarbete lärare-bibliotekarie

Under läsåret har elever i år 7 fått ett antal olika bedömningsuppgifter i källkritik i olika ämnen. Den första uppgiften de fick var kopplad till den faktatext i biologi de skrev. Eleverna fick välja en av de källor de hade använt och skriva ett källkritiskt resonemang om källans trovärdighet. För att de skulle lyckas väl fick de öva på att bedöma en källas trovärdighet under ett lektionstillfälle. De fick också ta del av ett exempel på ett resonemang som de kunde utgå ifrån, se bilden nedan. Trots detta var det svårt för vissa elever att få med alla delar i resonemanget.

I samband med att eleverna läste minoritetsspråk fick de göra en liknande bedömningsuppgift. Istället för att välja en egen källa fick de två källor som de skulle resonera kring. Uppgiften var formulerad så här:


Gå in på nedanstående källor.

Ta reda på hur trovärdig källan är utifrån de källkritiska frågorna vem, när, hur och varför. Skriv ett resonemang om källornas trovärdighet utifrån den information du får fram om sidorna. Du kan skriva om källorna var för sig eller baka ihop det till ett resonemang. Ju fler aspekter du får med desto bättre blir ditt resonemang.

http://romanix.se/fakta.htm

12. Romska

Nedan finns exempel på hur du kan utveckla ditt resonemang:
Här har personen tittat på HUR webbsidan ser ut:

Enkelt resonemang: Källan känns trovärdig.

Utvecklat resonemang: Källan känns trovärdig eftersom den som skrivit på sidan har redovisat varifrån hen har tagit informationen i en källförteckning.

Välutvecklat resonemang: Källan känns trovärdig eftersom den som skrivit på sidan har redovisat varifrån hen har tagit informationen i en källförteckning. Då kan jag läsa vidare på de källorna och se om informationen där stämmer överens med informationen på webbsidan.

Här ville jag hjälpa eleverna med vad som ska finnas med för att skriva ett välutvecklat resonemang genom att ge dem ovanstående formuleringar. Även denna uppgift visade sig vara svår för eleverna. Några lyckades bra, andra inte, och även om man hade lyckats bra på uppgiften i biologi var det inte självklart så att man lyckades med denna uppgift. Jag funderade mycket på hur man skulle kunna ge eleverna en stödstruktur så att de kunde lyckas bättre med sina resonemang.

Så när det var dags för ytterligare en bedömningsuppgift i källkritik, denna gång i fysik, så gav jag eleverna en mall som de kunde fylla i om de ville. Uppgiften denna gång såg ut så här:

Arbetsområde Astronomi, deluppgift källkritik

Precis som i flera andra ämnen ska du inom fysiken kunna:

  • använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle (Lgr11, kursplan i fysik)

I kursplanen finns också följande formulering i det centrala innehållet (det som beskriver vad undervisningen ska innehålla):

  • Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till fysik, såväl i digitala som i andra medier.

För att din lärare ska kunna bedöma hur källkritisk du är behöver du kunna resonera kring olika källors trovärdighet och relevans. I andra ämnen har du fått träna på att skriva ett källkritiskt resonemang. Nu ska du få göra det inom ämnet fysik.

Du ska analysera nedanstående källor utifrån de källkritiska frågorna. Ett källkritiskt resonemang ska svara på frågorna vem, när, hur och varför.

Du väljer själv om du vill skriva resonemanget i löpande text eller om du vill ta hjälp av mallen, se exempel nedan.

Källa 1 http://sakletaren.marinmuseum.se/post/Om-tidvatten

Källa 2 https://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/tidvatten-1.321

Här nedan finns ett exempel på hur ett källkritiskt resonemang kan se ut utifrån frågan när. Källan som värderas är denna: https://www.forskning.se/2002/05/27/tidvattnet-forlorar-energi-till-djuphavet-genom-internt-vagmotstand/

Och så här såg hela mallen för uppgiften ut:

När jag läste det eleverna hade lämnat in var det tydligt att mallen verkligen hade gett det resultat jag ville åstadkomma. Många elever lyckades mycket, mycket väl med hjälp av denna stödstruktur. Inför nästa omgång sjuor kommer jag att börja i denna ände istället – ge dem stöd för hur man bygger upp ett resonemang, för att sedan kunna plocka bort stödet efter hand.

Lämna en kommentar